Domov « Nazaj

Jesolo, 24. - 25. 3. 2018

Otvoritev karting sezone tudi za dirkače Sportstil pokala

Jesolo, 24. - 25. 3. 2018

V nedeljo, 25. 3. 2018 se je tudi za preostale Slovence, ki smo se odločili voziti v pokalnem prvenstvu Sportstil, pričela dirkaška sezona. V novici iz lanske zadnje dirke sem zapisala: "Naslednje leto? Nimamo pojma, kaj bomo počeli. Verjetno pa bomo še vedno obkroženi z bencinskimi hlapi, pnevmatikami, nastavitvami, "fergazarji", motorji … Stresno, živčno, zabavno, družabno, vedno te kdo preseneti, skratka zanimivo." In moram priznati, da sem imela še kako prav. Pravila so napisana, seveda strokovno, podprta z odvetniškimi mnenji in pripombami ter zadnjim stavkom: "Pravico tolmačenja tega pravilnika ima komisija za karting pri strokovnem svetu AMZS Šport."

Zapleti so se pričeli že v soboto, točno opoldne, kot je pisalo na časovnici ("točno opoldne" beri minimalno 25 minut zamude), ko smo morali žrebati motorje, torej kot piše v pravilniku, motorje žrebajo tekmovalci, ki so bili v lanski sezoni uvrščeni na prvih pet mest v pokalu Sportstil. Vse uredu in prav, ampak med 17. 9. 2017 (ko je bila zadnja dirka za Spotstil v letu 2017) in 24. 3. 2018 (ko je bilo na sporedu prvo žrebanje motorjev) je prišlo do marsikaterih sprememb. Logično, saj je vmes minilo kar 6 mesecev. V tem času, pa če ne bi bilo sprememb, bi bilo že nekaj hudo narobe. Skratka, prijavljenih dirkačev za pokal Sportstil je bilo izredno malo, in stezo ter ponos štartne vrste, so reševali še dirkači, ki so skupaj z nami tekmovali v svojem prvenstvu (RMC Austria). Ob pisanju članka, žal še nimam podatkov o vseh prijavljenih dirkačih, ki so tokrat reševali čast pokala Sportstil, so pa bile ob "pomoči" avstrijskega organizatorja in njihovih tekmovalcev dirke v vseh razredih dokaj zanimive.

V razredu Rotax Junior Max, kjer je tekmoval Nik Štefančič, je bilo na štartu 19 dirkačev, 4 za pokal Sportstil (pardon 5, se je nekje našel še eden, ki je vozil malo tu, malo tam, da o pravilih in žrebanju motorjev ne govorimo). Skratka, Nik si je v konkurenci privozil 7. štartni položaj z zaostankom 0,357 sekunde za Janom Pokosom, ki je bil v nedeljo absolutni zmagovalec in dosegel prvi "hat-trick" v letošnji sezoni. V prvi dirki je Jan izkoristil priložnost prvega štartnega mesta in se otresel zasledovalcem, tako da je v cilj pripeljal kot prvi, s suverenimi 5,230 sekundami prednosti pred drugouvrščenim Avstrijcem Feuertbauerjem in tretjeuvrščeno Avstrijko Dolischko. Nik se je v cilj pripeljal kot 4., vendar pa je na koncu dobil 13 sekundni pribitek in pristal na 15. mestu. Drugo dirko je Niku uspel odličen štart, kjer je do prvega ovinka uspel prehiteti že kar lepo število konkurentov, žal pa se potek dirke v nadaljevanju ni izšel po naših načrtih in ob številnih prehitevanjih je Nik na koncu zaključil na 10. mestu v skupni konkurenci. 

Šport, ki smo ga oz. si ga je Nik izbral, je vsekakor zanimiv, lep, zelo adrenalinski, drag, žal pa (upam, da samo v Sloveniji) veliko preveč neenakovreden do tekmovalcev. Kljub novim pravilom (žrebanje motorjev za prvih 5 tekmovalcev v razredih Micro, Mini in Junior) so oz. smo tisti, ki smo primorani žrebati motor v slabšem položaju (pa čeprav samo zaradi 150,00 EUR, ki jih je potrebno plačati organizatorju za "najem" motorja). Res pa je tudi, kot je bilo ugotovljeno že na prvi dirki, bo v letošnjem letu v skupini Junior tako malo voznikov, da bodo vsi žrebali motorje. Ne vemo, če se vidimo v tej konkurenci.

Pred nami pa je že nov izziv in sicer 15. 4. 2018 je dirka v Novem Marofu in če bo organizatorju uspelo uskladiti pravilnike z zvezo AMZS, bo dirka morda štela tudi za državno prvenstvo Slovenije. Morda. Pustimo se presenetiti, da bomo potem spet lahko bentili in negodovali, se pregovarjali, stresali slabo voljo in negativno energijo, premontiravali motorje in se ob tem jezili, iskali vijake in nove nastavitve ... Morda pa bi bilo vseeno bolje, če zamenjamo organizatorja dirk in naše znanje preizkusimo še v kakšnem drugem prvenstvu. Če bi nam le čas in finance to dopuščali.

Se vidimo v Novem Marofu – morda.

Rezultati vseh kvalifikacij in dirk so na voljo na povezavi http://www.sportstilcup.com/si/index.php in http://www.rmc-austria.racing/.

Končni rezultati za pokal SPORTSTIL:

 

 Rotax Micro Max:

 

o   1. mesto: Leon Zelenko

o   2. mesto: Aleksandar Bogunović

o   3. mesto: Nadal Herak

-          Rotax Mini Max:

o   1. mesto: Taj Kovačič

o   2. mesto: Mai Sadar

o   3. mesto: Dimitrij Mlakar

-          Rotax Max Junior:

o   1. mesto: Jan Pokos

o   2. mesto: Filip Jenić

o   3. mesto: Matic Kolmanič

o   4. mesto: Nik Štefančič

o   5. mesto: Nikola Tošić

-          Rotax Max Senior:

o   1. mesto: Anže Dovjak

o   2. mesto: Katja Pivk

o   3. mesto: Mark Mramor

-          Rotax DD2:

o   1. mesto: Xen De Ruwe

o   2. mesto: Primož Matelič

o   3. mesto: Johann Anderson

-          Rotax DD2 Open:

o   1. mesto: Sebastjan Bergant

o   2. mesto: Ivo Matić

o   3. mesto: Nikola Carević

-          KZ2:

o   1. mesto: Lukas Rosenbaeck

o   2. mesto: Karim Greblo

o  3. mesto: Johann Gunnarson Per