Domov « Nazaj

Novi Marof, 14. - 15. 4. 2018

Tokrat je vreme zdržalo.

Novi Marof, 14. - 15. 4. 2018

V nedeljo 15. 4. 2018 se je v Novem Marofu na Hrvaškem odvijala cela vrsta dirk v kartingu: Centralna evropska cona (CEZ), hrvaško državno prvenstvo, slovensko državno prvenstvo, srbsko državno prvenstvo, Sportstil pokal in pokal za Regijo Sever (ZAS) in skupaj se je tako nabralo, po besedah organizatorja, kar 93 dirkačev. Boksi so bili polni in tudi udeležba v posameznih kategorijah je bila kar zavidljiva. Najštevilčnejša je bila skupina voznikov kategorije Rotax Micro Max, kjer je bilo na štartu kar 23 voznikov, kar se je poznalo že pri samih kvalifikacijah, kjer so vozniki težko dobili priložnost odpeljati hitri krog brez voznika pred seboj.

Vreme je bilo tako tako in cel dan smo se ozirali po nebu, saj je organizator časovnico razpotegnil kar čez cel dan. Ob 13.00 uri je bila slavnostna otvoritev dirke in objavljena je bila nova časovnica, iz katere je bilo razvidno, da bomo vseeno zaključili malo prej, kot je bilo prvotno navedeno. Kljub temu, pa nismo mogli ubežati občasni paniki ob dežnih kapljah, ki jih je na srečo bilo res malo, pa vendar toliko, da se nam je dvignil pritisk in srčni utrip.

Kot vedno, pa na dirki ni manjkalo veselja na eni strani in razočaranja, žalosti in slabe volje na drugi strani. Dejstvo je, da si vsak želi kar najboljši uspeh, vsak, ki se udeleži tekmovanja, si domov želi odnesti pokal, priznanje in seveda čim boljši izkupiček točk. No, "Dream Team Praga SLO" (Aleksandar Bogunovič, Taj Kovačič in Nik Štefančič) je tokrat "pobrala" vse zgoraj navedeno: veselje, pokal in priznanje, razočaranje, slabo voljo, pa vendar kar nekaj prepotrebnih točk, tako za pokalno kot tudi za državno prvenstvo.

Priznam, ostalih dirk nisem prav pozorno spremljala, sem pa spremljala dirko razreda Rotax Max Junior, v kateri tekmuje Nik Štefančič. Kvalifikacije so pokazale, da bosta na dirki, če bo na štartu vse OK, dve skupini dirkačev: hitri prvi trije (Jan Pokos, ki si je privozil prvo mesto na kvalifikacijah, Filip Jenić in Nik Štefančič) in ostali, ki so imeli že na kvalifikacijah velike zaostanke za vodilnim. Morda bi se med prvo trojico lahko vmešal še Nikola Tošić, ki je še imel manj kot pol sekunde zaostanka za vodilnim Janom Pokosom. Na štartu prve dirke je odlično štartal Nik Štefančič, ki je povedel, vendar sta bila Jan Pokos in Filip Jenić hitrejša in sta ga prehitela. Vodilni Jan Pokos se nikakor ni mogel otresti zasledovalca Filipa Jenića, ključno pa je bilo prehitevanje za krog zaostale Alekse Lazarac, kjer se je dvojici približal tudi Nik Štefančič. Najboljše v gneči pa se je znašel Filip Jenić, ki je uspel prehiteti Jana Pokosa in kot prvi prepeljati ciljno zastavo. Nik Štefančič je končal na 3. mestu. V ozadju je med samo dirko prišlo tudi do trka Kolmaniča in Tošića, vendar sta oba dirko lahko nadaljevala. Prvo dirko je tako zmagal Filip Jenić pred Janom Pokosom in Nikom Štefančičem, sledili so: Mateja Soldat, Matic Kolmanič, Nikola Tošić, Roko Bogdan, Franko Škugor, Aleksa Lazarac.

Druga dirka ni obetala večjih sprememb, v kolikor bi bilo v samem štartu vse OK. Premoč prve trojice pred ostalimi je bila prevelika. Nik Štefančič je ponovno štartal v drugi vrsti na notranji strani in odlično izkoristil dober štart vodilnega pred seboj Filipa Jenića. Jan Pokos je na štartu imel težave, tako da je v prvi ovinek zapeljal šele peti, šesti. Filip in Nik sta se odpeljala ostalim dirkačem, Jan pa je imel kar nekaj težav s prehitevanjem občutno počasnejših dirkačev v ozadju. Vsi smo nestrpno gledali na semafor, ki je prikazoval koliko krogov imajo dirkači še na voljo od 10. Po dobrih treh krogih je Janu uspelo prehiteti voznike pred njim in začel se je lov za vodilnima Filipom in Nikom. Do konca jih je povsem dohitel, prav tako pa so dohiteli tudi za krog zaostalo Alekso, kar pa tokrat ni bilo ključnega pomena. Prava drama pa se je odvila dva ovinka pred ciljno črto, ko se je Nik odločil prehiteti do takrat vodilnega Filipa in to mu je tudi uspelo. Nik Štefančič je tako v drugi dirki prvi prevozil ciljno črto, sledil mu je Filip Jenič, tretje mesto pa si je s hitro vožnjo privozil Jan Pokos. Sledili so: Nikola Tošić, Matic Kolmanič, Mateja Soldat, Roko Bogdan, Franko Škugor, Aleksa Lazarac.

Verjamem, da je bilo pestro in zanimivo v vseh kategorijah in vožnjah, ampak čas mi ni dopuščal, da bi lahko spremljala vse. Zagotovo bo kdo kje še kaj objavil, kaj se je dogajalo v drugih kategorijah, naslednjič pa se bom potrudila in poskusila spremljati še kakšno dirko in o tem tudi kaj napisala.

Sedaj pa malo premora in počitka. Naslednja dirka v koledarju je 13. 5. 2018, prav tako v Novem Marofu. Pridite! Vabljeni! Sem prepričana, da bo zanimiva v vsakem pogledu, če ne drugega, bo dirka v času "Ledenih mož".

Rezultati vseh kvalifikacij in dirk so na voljo na povezavi http://www.ak-inadelta.hr/circuit-live/.

Nekaj fotk je v galeriji.