Domov « Nazaj

Vransko, 17. 9. 2017

Dež, sonce, dež, sonce ...

Vransko, 17. 9. 2017

V nedeljo, 17. 9. 2017, se je odvijala še zadnja dirka v kartingu za državno prvenstvo in pokal Sportstil.

Tekmovalcev je bilo tokrat občutno manj, predvidevam, da predvsem zaradi slabe vremenske napovedi in v nekaterih razredih že odločenega prvenstva. Vse pa je bilo odprto še v razredu Rotax Micro Max, kjer so imeli v državnem prvenstvu kar štirje tekmovalci še možnosti osvojiti naslov državnega prvaka. Po odlični predstavi je to na koncu uspelo Dimitriju Mlakarju. Čestitke. Prav tako so bile odprte možnosti za osvojitev državnega prvaka tudi v razredu Rotax Max Junior, kjer je obe včerajšnji dirki zmagal Anže Dovjak in si tako najverjetneje privozil naslov državnega prvaka. V tej kategoriji morajo končne točke še uskladiti, saj ene dirke za DP ni vozil Mark Škulj, zaradi odsotnosti na dirki CIK FIA Academy. Kot je objavil organizator na svoji spletni strani, so na 19. seji komisije za karting pri AMZS Šport, ki je potekala dne 20. 6. 2017 s pričetkom ob 13. uri v sejni sobi AMZS, Dunajska 128, Ljubljana sprejeli sklep SKLEP KK-19/02c: "Za končno uvrstitev točkovanja v državnem in pokalnem prvenstvu v razredu R4 Rotax Junior se upoštevajo vsi rezultati razen ene prireditve. To pomeni, da se odbije najslabša uvrstitev na prireditvi (obe vožnji) oziroma nenastopanje na prireditvi." Če upoštevamo ta sklep je Anže Dovjak letošnji državni prvak v razredu Rotax Max Junior. Čestitke. V ostalih razredih je bilo državno prvenstvo več ali manj že odločeno: Rotax Mini Max – Mai Sadar, Rotax Max – Anže Dovjak, Rotax DD2 – Jan Šlosar, KZ2 – Martin Mihič. Vsem iskrene čestitke.

Sedaj pa nazaj na dogajanje, ki je bilo povsem podrejeno skrajno muhastemu vremenu. Jutro je bilo oblačno in deževno in nobenega dvoma ni bilo, da bodo kvalifikacije potekale na dežnih pnevmatikah. Že prvi jutranji treningi, ki so se pričeli ob 8.00 uri so potekali v dežju in Nik Štefančič je oba treninga odpeljal odlično. Na sestanku je direktor napovedal dežno dirko in vse možnosti so bile odprte. Kvalifikacije, ki so bile tokrat nekoliko kasneje kot običajno, so potekale v dežnem vremenu in Nik Štefančič si je privozil 4. mesto. Prvo mesto in s tem prvi štartni položaj si je privozil Mark Škulj, drugega Anže Dovjak, tretjega Mark Mramor, četrtega Nik Štefančič, sledili so: Jan Pokos, Luka Raspor, Matic Kolmanič, Erik Kastelec in Franko Škugor. Celotno dogajanje je krojilo vreme in prve dirke, ki so se pričele ob 12.15 so potekale na dežnih pnevmatikah. Dež je sicer ponehal, vendar je bila steza še mokra. Se je pa postavljalo vprašanje pred dirko razreda Rotax Max Junior: ali dežne ali pnevmatike za suho stezo. Nekateri so se odločili za dežne, nekateri za pnevmatike za suho stezo. Dovjak, Štefančič, Pokos in Kastelec so štartali na pnevmatikah za suho stezo, ostali na dežnih. Štart je bil kar malo kaotičen, saj so imeli tekmovalci s pnevmatikami za suho stezo na določenih predelih kar težave, saj je čez stezo tekla voda. Dovjaku je uspelo po štartu zadržati tretje mesto za Škuljem in Mramorjem, Štefančič pa je z večjimi težavami obtičal bolj zadaj. Po prevoženih nekaj krogih, pa je kmalu postalo jasno, da je bila odločitev in izbira pnevmatik za suho stezo pravilna. Dovjak je dokaj hitro uspel prehiteti najprej Mramorja in nato še Škulja in svojo prednost hitro povečeval. Štefančič je imel nekoliko več "dela" saj se je moral prebiti bolj iz ozadja, a je bil v drugi polovici dirke s pravo izbiro pnevmatik veliko hitrejši od ostalih tekmecev na dežnih pnevmatikah in dirko je zaključil na odličnem drugem mestu.

Kasneje je dež še nekajkrat "ponagajal" in druge dirke so se, tako kot prve, pričele sicer v sončnem vremenu, a na dežnih pnevmatikah. Zopet je bil razred Rotax Junior tisti, kjer so se morali mehaniki in vozniki odločiti ali za dežne ali za pnevmatike za suho stezo. Večina se je odločila za pnevmatike za suho stezo, saj je bilo videti, da se bodo pogoji še izboljšali. Nik Štefančič je odlično štartal in v prvo ovinek zapeljal kot vodilni. Vodstvo mu je nekaj krogov uspelo obdržati, po nekaj napakah pa je izgubil tako vodstvo, ki ga je v prerivanju dobil Dovjak, kasneje pa še drugo mesto, ki si ga je privozil Mark Škulj. Četrti je ciljno črto prevozil Mark Mramor, peti Luka Raspor, šesti Jan Pokos (ki ni imel dneva ali pa se ni hotel mešati v tokrat povsem slovenski obračun za finalne točke), sedmi Matic Kolmanič, osmi Erik Kastelec, dirko pa je že v ogrevalnem krogu, zaradi okvare, končal Franko Škugor.

Prizorišče smo zapustili zadovoljni, tako z nedeljskim dnem, kot s celotno sezono. Lahko bi bilo boljše, lahko pa bi bilo tudi slabše. Veseli smo, da smo si želeli več in da smo bili sposobni letos izpeljati sezono tako kot smo jo. Velika zahvala gre tudi Nikovemu osebnemu trenerju Igorju, ki mu je včeraj ves dan stal ob strani in tudi vsem navijačem, ki vam je letos uspelo priti na katero izmed dirk. Hvala vsem.

Naslednje leto? Nimamo pojma, kaj bomo počeli. Verjetno pa bomo še vedno obkroženi z bencinskimi hlapi, pnevmatikami, nastavitvami, "fergazarji", motorji ... Stresno, živčno, zabavno, družabno, vedno te kdo preseneti, skratka zanimivo.

Rezultati vseh kvalifikacij in dirk so na voljo na povezavi http://www.speed-timing.hr/KART_SLO_2017/08_VRANSKO-CEZ-DP_SLO/.

Ostali rezultati:
- Sportstil pokal: http://www.sportstilcup.com/si/Skupna-Uvrstitev-po-7.dirki-28.7
- državno prvenstvo: https://www.amzs.si/uploads/Sport/rezultati_2017/skupni_vrstni_red/kk_2017_dp.pdf
- CEZ: http://austria-motorsport.at/fia-cez/wertungen-cez/

 

Končni rezultati za pokal SPORTSTIL:

1. Anže DOVJAK
2. Mark ŠKULJ
3. Nik ŠTEFANČIČ
4. Mark MRAMOR
5. Jan POKOS
6. Luka RASPOR
7. Matic KOLMANIČ
8. Erik KASTELEC
9. Franko ŠKUGOR

Končni rezultati za državno prvenstvo Slovenije:
1. Anže DOVJAK
2. Mark ŠKULJ
3. Nik ŠTEFANČIČ
4. Mark MRAMOR
5. Matic KOLMANIČ
6. Erik KASTELEC

Foto utrinki še sledijo.